Borstvoeding

Borst- of kunstvoeding :

Je hebt waarschijnlijk al een keuze gemaakt of je borst- of kunstvoeding wilt gaan geven. Vanuit Kraam Zeker respecteren wij je keuze, ook als je kiest voor kunstvoeding kun je rekenen op professionele begeleiding en advies.

Kraam Zeker is in het bezit van het certificaat WHO/UNICEF Zorg voor Borstvoeding, daar zijn wij trots op. Dit houdt in dat wij voldoen aan alle eisen die zijn gesteld aan kraamorganisaties die ondersteuning verlenen voor de borstvoeding. Al onze kraamverzorgenden worden regelmatig bijgeschoold en volgen trainingen waardoor zij deskundig zijn en alle kennis in huis hebben die nodig is voor het geven van begeleiding bij borstvoeding. Je zult veel ondersteuning van je kraamverzorgende ondervinden zodat het geven van borstvoeding grote kans van slagen heeft!

Als je geen borstvoeding wilt of kunt geven is het geven van kunstvoeding een goed alternatief.

Om weloverwogen te kunnen kiezen tussen borst- of kunstvoeding is goede voorbereiding belangrijk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld over borstvoeding te lezen, of het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst.

Tijdens de intake ontvang je ook informatie over borst- of kunstvoeding.

WHO Code

De WHO-code heet voluit de 'Internationale Gedragscode voor het op de markt brengen van vervangingsmiddelen voor moedermelk'.

Het betekent dat ouders zelf een keuze moeten kunnen maken voor de voeding van hun kind. Zonder beïnvloeding van commerciële partijen dus. Dankzij de WHO-code is in Nederland de reclame voor babyvoeding aan banden gelegd.

Wij onderschrijven de WHO-code van harte. Daarom werken wij alleen maar met merken en producten van bedrijven die zich ook aan de WHO-code houden.

De WHO-code wil:

 • Borstvoeding beschermen en bevorderen

 • Dat ouders de juiste en voldoende voorlichting krijgen

 • Dat vervangingsmiddelen voor moedermelk - wanneer nodig - juist worden gebruikt

 • Dat richtlijnen voor de verkoop van en reclame voor babyvoeding worden nageleefd

Alle voordelen van borstvoeding :

De eerste voeding, het colostrum, voorziet de darmwand van een beschermend laagje en bevordert een gunstige darmflora

Borstvoeding is licht verteerbaarBorstvoeding bevat antistoffen tegen infecties (luchtwegen, darmen, oren)Borstvoeding vermindert de kans op het ontstaan van allergieënBorstvoeding zorgt voor een betere opname van ijzer in het bloedBorstvoeding geeft de baby een gevoel van comfort en veiligheidBorstvoeding bevordert de kaakontwikkeling van de babyBij borstvoeding is er meer huidcontact, wat de hechting tussen moeder en kind bevordert.Borstvoeding is altijd in voorraad, vers, van goede kwaliteit en makkelijk te geven Bij borstgevoede kinderen is de hersenontwikkeling beterBorstvoeding verminderd de kans op wiegendoodOp latere leeftijd hebben borstgevoede kinderen een verminderd risico voor o.a hart- en vaatziekten, insuline afhankelijke diabetes, chronische darmziekten en vetzucht.Borstvoeding brengt nauwelijks kosten met zich meeDe moeder komt op natuurlijke wijze weer op haar oude gewichtEen moeder die haar kind geruime tijd borstvoeding geeft heeft minder kans op borst- en eierstokkanker en minder last van osteoporose dan een vrouw met een gelijk aantal, die geen borstvoeding heeft gegevenDe tien vuistregels voor het slagen van borstvoeding zijn:

 1. Het borstvoedingsbeleid staat op papier en is bekend bij alle betrokken medewerkers.

 2. Alle betrokken medewerkers leren de vaardigheden aan die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.

 3. Alle zwangere vrouwen krijgen voorlichting over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.

 4. Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind(eren) geholpen met borstvoeding geven.

 5. Vrouwen krijgen uitleg hoe ze de baby moeten aanleggen en hoe zij melkproductie in stand kunnen houden. Ook als de baby en de moeder gescheiden moeten worden.

 6. Pasgeborenen krijgen geen andere voeding of extra vocht dan borstvoeding, tenzij op medische indicatie.

 7. Moeder en kind mogen dag en nacht bij elkaar op een kamer blijven.

 8. Borstvoeding wordt op verzoek nagestreefd.

 9. Pasgeborenen die borstvoeding krijgen, krijgen geen speen of fopspeen.

 10. De instelling houdt contact met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding. De instelling verwijst de ouders naar borstvoedingsorganisaties.

Certificeringen

Tuple
StaticKit
Vakmensen